DB2 iSeries connections fail on AquaStudio 21.6

Hi

On AquaStudio v20, I`m able to connect to multiple DB2 on iSeries servers.

After installing 21.1, I recieve the following error.

va.sql.SQLNonTransientConnectionException: The application requester cannot establish the connection. (Connection was dropped unexpectedly.)
at com.ibm.as400.access.JDError.createSQLExceptionSubClass(JDError.java:879)
at com.ibm.as400.access.JDError.throwSQLException(JDError.java:609)
at com.ibm.as400.access.JDError.throwSQLException(JDError.java:567)
at com.ibm.as400.access.AS400JDBCConnectionImpl.setProperties(AS400JDBCConnectionImpl.java:3522)
at com.ibm.as400.access.AS400JDBCDriver.prepareConnection(AS400JDBCDriver.java:1426)
at com.ibm.as400.access.AS400JDBCDriver.initializeConnection(AS400JDBCDriver.java:1280)
at com.ibm.as400.access.AS400JDBCDriver.connect(AS400JDBCDriver.java:403)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.Wꅥꄷꎕꆚextendsfinal.b(Unknown Source)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.O⡮ꎐᢅꆹthrows.im(Unknown Source)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.O⡮ꎐᢅꆹthrows.s(Unknown Source)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.O⡮ꎐᢅꆹthrows.getConnection(Unknown Source)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.O⡮ꎐᢅꆹthrows.getConnection(Unknown Source)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.lꃯꇮꏁ⠰.eE(Unknown Source)
at \\.\\.\\हिñçêČάй語简�?한\\.cꍟꃴꀍꉙvoidsynchronized$2.process(Unknown Source)
at com.common.ui.util.BackgroundThread.run(Unknown Source)
Caused by: com.ibm.as400.access.ConnectionDroppedException: Connection was dropped unexpectedly.
at com.ibm.as400.access.DataStream.readAfterHeader(DataStream.java:259)
at com.ibm.as400.access.AS400XChgRandSeedReplyDS.read(AS400XChgRandSeedReplyDS.java:63)
at com.ibm.as400.access.AS400ImplRemote.getConnection(AS400ImplRemote.java:1409)
at com.ibm.as400.access.AS400ImplRemote.connect(AS400ImplRemote.java:498)
at com.ibm.as400.access.AS400.connectService(AS400.java:1416)
at com.ibm.as400.access.AS400JDBCConnectionImpl.setProperties(AS400JDBCConnectionImpl.java:3509)
... 11 more

Parents
No Data
Reply
  • Hello,

    In Aqua Data Studio version 21 we added a new updated driver. For some reason, the driver changed from using port 446 to using port 8471 to make the connection. Please try changing the port in your server properties->general->location to 8471. If that doesn't work, you can just copy the driver from version 20 over to version 21.1.

    Replace the jt400.jar driver in the version 21.1 lib directory(...\datastudio\lib\drivers) with the jt400.jar driver in the version 20 lib directory(...\datastudio\lib\drivers). You will have shutdown ADS before doing the replacement.

    Hope that helps,

    Tom

Children
No Data